30/11/15 | 15/11 (30/11/2015), EUROPA |
Després d’una dècada de negociacions, al juliol de 2015 es va arribar a un acord històric sobre el programa nuclear de l’Iran. L’acord afectarà significativament al país i al seu paper en el món. El passat 19 d’octubre la Comissió d’Afers Exteriors del Parlament va discutir l’estratègia de la UE cap a l’Iran. Tot i que els especialistes han assenyalat que l’acord podria crear oportunitats per a la UE, els eurodiputats van expressar la seva preocupació pels drets humans al país.
Durant l’última dècada, la UE i l’ONU han imposat una sèrie de sancions a l’Iran, entre les quals s’inclouen la congelació dels actius del país, així com les restriccions al comerç, la prohibició de l’exportació d’armes a l’Iran o el no permetre la importació de petroli i gas. L’acord assolit recentment inclou l’aixecament progressiu d’aquestes sancions. En aquest sentit, l’audiència del 20 d’octubre va mirar les oportunitats que això crea per a la UE i l’Iran, així com l’estratègia que ha de seguir la UE.
L’obertura de la sessió va anar a càrrec del vicepresident del comitè Ryszard Antoni Legutko, membre polonès del grup ECR, que va denominar l’acord com un “gran pas endavant” i ha subratllat que l’aixecament de les sancions “obre noves oportunitats per a l’economia iraniana”.
Per la seva banda, Richard Howitt, membre de S & D que està elaborant un informe d’iniciativa pròpia sobre l’estratègia de la UE sobre l’Iran després de l’acord nuclear, va dir: “Hem de ser realistes pel que fa a les nostres expectatives, però hi ha una agenda compartida i la lluita contra el terrorisme serà una dels temes, així com la lluita contra el tràfic de drogues “. Hi va haver veus, com la del Dr. Rouzbeh Parsi, del Grup Europeu de Recerca Iraniana, que van apostar pel diàleg assenyalant que “La UE té el potencial per convertir-se en el soci comercial més important així com el seu interlocutor polític”.
Drets humans
Molts eurodiputats van expressar la seva preocupació per la situació dels drets humans a l’Iran. Klaus Buchner, dels Verds alemanys, va expressar que “El vuitanta per cent de les execucions a l’Iran es duen a terme per delictes de drogues. És possible tenir aquest tipus de cooperació donada la situació actual dels drets humans? “.
Els diputats també han posat èmfasi en la importància de la construcció de la confiança entre les parts involucrades. En aquest sentit, el francès del PPE Michèle Alliot-Marie va declarar que “Com podem construir la confiança malgrat el que ha succeït en el passat, tot i tenir proves d’assajos amb míssils?”. L’audiència va ser clausurada pel president del comitè, Elmar Brok, eurodiputat alemany del grup del PPE .//